Radionica „Advocacy Centre of Excellence“ (Hrvatska)

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Radionica „Advocacy Centre of Excellence“ namenjena zastupnicima interesa i prava pacijenata održana je 26. aprila 2018. u Zagrebu. Učestvovalo je petnaest predstavnika pacijenata iz ključnih krovnih i istaknutih organizacija pacijenata.

Sastanak je otvorila Vlatka Radić, Patient Engagement and Advocacy Lead za centralnu i istočnu Evropu u kompaniji Janssen. U uvodnom izlaganju, naglasila je posvećenost kompanije Janssen partnerstvu i bliskoj saradnji sa pacijentima. Otkrivanje i razvoj novih lekova i rešenja za neispunjene medicinske potrebe je izuzetno zahtevan, skup i složen proces. Stavovi i zapažanja pacijenata su uključeni tokom celog ciklusa razvoja inovativnih lekova, što rezultira donošenjem boljih inovativnih rešenja u kraćem vremenskom periodu. Osim toga, u kompaniji Janssen razumemo značajnu ulogu zastupnika interesa i prava pacijenata kao jednih od ključnih učesnika u sistemu zdravstvene zaštite i želimo da ih podržimo radionicom koja je namenjena razvoju njihovih znanja i sposobnosti.

Svi učesnici su bili veoma zadovoljni navedenim. Jasna Karačić iz Hrvatskog udruženja za promovisanje prava pacijenata, navela je da pacijenti imaju pravo na pouzdane informacije i aktivno učešće u lečenju, dok je Ivica Belina iz Koalicije organizacija u zdravstvu istakao odgovornost samostalne edukacije kako bi postali „pacijenti stručnjaci – predvodnici ključnih ideja“.

 Gostujući predavač David Danko, stručnjak za zdravstvenu ekonomiju iz kompanije Ideas and Solutions iz Mađarske, održao je zanimljivo predavanje o principima uticajnog i efikasnog zastupanja interesa i prava pacijenata. Podelio je svoje impresivno znanje o mehanizmima sistema zdravstvene zaštite iz celog sveta, načinima finansiranja u drugim zemljama i merilima učinka koja se koriste na globalnom nivou.

Gostujući predavač Luka Vončina, stručnjak za zdravstvenu ekonomiju sa velikim iskustvom i poznavanjem hrvatskog sistema zdravstvene zaštite, održao je interesantno i podsticajno predavanje o izazovima hrvatskog sistema zdravstvene zaštite, koje je pokrenulo sadržajnu diskusiju učesnika.

Ivan Burić, savetnik za pristup tržištu, predstavio je platformu Janssen4Patients.com, koja je posvećena pružanju relevantnog i neophodnog znanja za pacijente, čime se poboljšavaju njihove sposobnosti na individualnom i sistemskom nivou. Ova veb stranica je izvor informacija za pacijente o bolestima i lečenju, za njihove porodice i negovatelje. Takođe, veoma je korisna za organizacije pacijenata zahvaljujući raznovrsnom sadržaju o veštinama efikasnog zastupanja interesa i prava pacijenata i o dostupnim sistemima zdravstvene zaštite.

Pacijenti su ovu inspirativnu radionicu ocenili kao izuzetno uspešnu, rekavši da je u potpunosti ispunila njihova očekivanja i izrazili potrebu za sličnim aktivnostima u budućnosti.

Prikaži više