Razvoj kapaciteta organizacija za podršku pacijentima je značajan deo programa poslovanja Janssen Slovačka

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Janssen Slovačka je 30. maja 2018. organizovao jednodnevnu radionicu pod nazivom „Put leka do pacijenta u Slovačkoj”. Radionica je efikasno povezana sa pokretanjem centra za podršku pacijentima „Janssen4Patients“.

Osnovni cilj radionice je bio okupljanje većeg broja organizacija za podršku pacijentima iz terapijskih oblasti u kojima Janssen posluje, kako bi im se predstavili procesi za dolazak lekova na tržište Slovačke. S obzirom da su ove informacije potpuna novost za brojne organizacije pacijenata, prva radionica je pružila uopšteni pregled o procesima u Slovačkoj uz primere dobrih praksi iz drugih evropskih zemalja. Radionici je prisustvovalo trinaest učesnika iz jedanaest udruženja pacijenata.

Prvi deo radionice se odnosio na sam put leka, što su prezentovali dr Katarina Fedorova, advokatica i predstavnica Udruženja pacijenata sa malignim hematološkim oboljenjima, i dr Márk Péter Molnár, konsultant u firmi Ideas & Solutions iz Budimpešte.  Opisan je proces registracije leka od strane Evropske agencije za lekove (EMA), nacionalne registracije i procedura stavljanja leka na listu lekova fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno, proces refundacije lekova. Dr Márk Molnár je izneo podatke o procesu dolaska leka na tržište iz drugih evropskih zemalja i, gde je primenljivo, primere uključivanja i uticaja udruženja pacijenata.

U poslepodnevnim satima radionica je nastavljena praktičnim delom. Organizovan je rad predstavnika pacijenata u grupama. Zadatak je bio izrada plana iz perspektive udruženja pacijenata o načinu na koji može da se pomogne pacijentu koji čeka na idividualnu refundaciju leka, kada je lekar dostavio zahtev za refundaciju za konkretni slučaj.

Učesnici su bili veoma zadovoljni prijateljskom i otvorenom atmosferom tokom radionice. Dali su visoku ocenu za stručnost govornika i moderatora, i njihovu veštinu da prezentuju tako složene teme učesnicima koji ne dolaze iz stručnog kruga.

Bratislava, 6. juni 2018.

Prikaži više