Ovaj vebsajt koristi metode prikupljanja podataka, koje su opisane u Pravilima kolačića. Da biste saznali koje vrste kolačića naš vebsajt koristi, molimo Vas da pogledate Prilog tog dokumenta. Molimo Vas da nastavite da koristite naš vebsajt ako se slažete sa upotrebom kolačića. Više..

Da li mi je potrebno lečenje?

Priče pacijenata

O bolesti
Leukemija je rak koštane srži i krvi koji uzrokuje povećanje broja određenih vrsta belih krvnih zrnaca.1 Različiti oblici leukemije se klasifikovani u zavisnosti od vrste belih krvnih zrnaca čiji se broj povećao, i napredovanja bolesti. Četiri glavna tipa leukemije su: hronična limfocitna leukemija (HLL), akutna limfoblastna leukemija (ALL), hronična mijeloidna leukemija (HML) i akutna mijeloidna leukemija (AML). Svaki tip leukemije ima svoje karakteristike i način lečenja.
Šta je hronična limfocitna leukemija?
Sigurno ste se osećali prilično potreseno kad Vam je postavljena dijagnoza hronične limfocitne leukemije (HLL). Verovatno imate pitanja i zabrinuti ste. Želimo da Vam pružimo osnovne informacije o bolesti i navedemo šta možete da očekujete u budućnosti. Vi sami imate najvažniju ulogu u svom lečenju, pa je važno da budete dobro informisani i da razumete buduće korake.
 
Lečenje
Mnogim ljudima kojima je dijagnostikovan rak krvi koji sporo napreduje, nije odmah potrebno lečenje. Neke ljude prilikom postavljanja dijagnoze ne muče nikakvi simpotomi, pa nije potrebno odmah započeti lečenje. S obzirom da sada imamo mnoge efikasne načine lečenja hronične limfocitne leukemije, iako ne možemo potpuno izlečiti bolest, lečenje se započinje tek kada kada bolest postane izraženija ili kada se pojave jasni znaci napredovanja bolesti. Lekari uglavnom započinju lečenje pri pojavi sledećih simptoma:
  • umor, ozbiljan gubitak telesne težine, izraženo noćno znojenje
  • uvećani limfni čvorovi
ili nalaz krvne slike pokazuju da bolest brzo napreduje.                                              
Kod svakog pacijenta se vrši pažljiva procena karakteristika bolesti (napredovanje i stadijum bolesti), a procenjuje se i pacijent kako bi se odabrao optimalan način lečenja za svaki pojedinačni slučaj. Pri izboru lečenja uobičajeno se uzima u obzir starost pacijenta, fizički status, takozvana procena opšteg telesnog stanja, kao i prisustvo ili odsustvo drugih bolesti (komorbideti). Ova procena je posebno važna za starije osobe, da bi se obezbedila ne samo efikasna terapija, već i lečenje sa prihvatljivom toksičnošću. Pre donošenja konačne odluke takođe je važno proceniti biološke karakteristike ćelija leukemije. Postojanje određenih genetskih promena odlučujući je faktor za izbor najprikladnije terapije.
Mape
Mapa
Zdravstvena ustanova nije pronađena

Dodaj zdravstvenu ustanovu

Dodaj zdravstvenu ustanovu greška

*Obavezna polja

 

Priče pacijenata

Život s KLL-om: Smatram se izliječenom, i vi to isto možete postići! - Nadina priča

Pogledajte videozapis bolesnika koji nam dijeli svoje iskustvo o tome kako su upornost, dijeljenje, vjera i optimizam ključni za sretne završetke u životu.

CRO EM-19495

Imala sam mnogo sreće u životu

Imala sam mnogo sreće u životu

(Poljska) "Kada sam prvi put saznala za svoju bolest, mislila sam da je moj život završen. Za mene je to bila smrtna presuda."

U potrazi za mirom

U potrazi za mirom

(Bugarska) "Jedan način da se preživi je raditi, mnogo raditi. Tako se zaboravi"

Videos