O BOLESTI

Cilj ove internet stranice je da vama i vašim bliskim osobama pruži što više korisnih informacija o ovoj hematološkoj bolesti. Osmišljena je da vam pomogne da razumete informacije koje vam daju lekari i medicinsko osoblje.

Tekst je napisan na razumljiv način. U njemu se navode mogući uzroci nastanka bolesti, simptomi i postupak za dijagnostikovanje multiplog mijeloma. Saznaćete šta možete da očekujete od različitih vrsta lečenja koja su trenutno dostupna. Mnogo pažnje je posvećeno socijalnom aspektu bolesti budući da je mnogim pacijentima pažnja i podrška drugih pacijenata bila od neprocenjive pomoći.
Nadamo se da će vam ove informacije pružiti korisna objašnjenja i dopuniti uputstva i informacije koje ste dobili od svog lekara/hematologa. Obratite se medicinskom osoblju da vam na razumljiv način objasni vaše stanje i pruži informacije o metodama lečenja koja vam stoje na raspolaganju.

Prikaži više

LEČENJE

Mogućnosti lečenja multiplog mijeloma su se značajno povećale u poslednjih deset godina. Novi tretmani su postali dostupni lekarima i ponuđeni su pacijentima. To je značajno poboljšalo rezultate lečenja i unapredilo kvalitet života pacijenata sa multiplim mijelomom. Pacijenti različito reaguju na lečenje. Vaš lekar će proceniti vašu medicinsku istoriju, ciljeve lečenja i način života, pre nego što vam preporuči najbolji plan lečenja. Uzeće u obzir mnoge faktore, kao što su vaše godine i individualni profil. Ako je multipli mijelom napredovao kod vas, vaš lekar će takođe uzeti u obzir kako ste u prošlosti reagovali na lečenje multiplog mijeloma.

Prikaži više

Mape

Dodaj medicinsku ustanovu
Pronađi

  PODRŠKA

  • POSLE POSTAVLJANJA DIJAGNOZE

   Pacijent proživljava različite emocije nakon saopštavanja tako ozbiljne dijagnoze i pokazuje različite psihičke reakcije. Posle perioda šoka, može se javiti negiranje loše vesti, nakon čega sledi agresija, duboka depresija, nerazumna nada u čudesne procedure i konačno, prihvatanje dijagnoze i razumna saradnja sa zdravstvenim radnicima.
  • PORODICA

   Podelite informacije o svom zdravlju sa svojim partnerom, članom porodice ili prijateljem što je pre moguće. Najbolje je da sve informacije dobijete od svog lekara, po mogućstvu istovremeno. To sprečava bilo kakav nesporazum.
  • BUDITE AKTIVNI!

   Postanite aktivan partner u procesu lečenja. Da biste bili aktivan partner u korak sa svojim lekarom, trebalo bi da dobijete dovoljno informacija kako biste razumeli prirodu bolesti i način lečenja.

  Priče pacijenata

  • Život s multiplim mijelomom: Uživajte u svakom danu - Alenova priča

   Život s multiplim mijelomom: Uživajte u svakom danu - Alenova priča

   Pogledajte videozapis bolesnika koji nam dijeli svoje iskustvo o tome kako se nosi s multiplim mijelomom. Saznajte kako je pronašao snagu za biti pozitivan i uživati u svakom danu.
   Pročitajte više
  • Teško je boriti se protiv nevidljive bolesti. Zuzanina priča - pacijentkinja sa dijagnozom MM.

   Teško je boriti se protiv nevidljive bolesti. Zuzanina priča - pacijentkinja sa dijagnozom MM.

   Ovim putem želim da ohrabrim sve koji prolaze kroz iste teškoće i da im poručim da je nauka napredovala, tako da čak i sa ovakvim problemima možemo da se izborimo. Ujedno, novi lekovi, koji poboljšavaju kvalitet života, stalno dolaze na tržište.

   Pročitajte više
  • Priča gospodina Petra

   Priča gospodina Petra

   (Češka) Posle prvog šoka, osvrnete se na protekli život i svodite račune. Prvo sam razmišljao o tome šta sam propustio i gde sam pogrešio. Ali sam onda krenuo u drugom smeru i shvatio da nisam protraćio svoj život, da sam postigao mnogo toga, pokrenuo kompaniju, zabavljao se i živeo život.
   Pročitajte više

  Videos

  Život s multiplim mijelomom: Uživajte u svakom danu - Alenova priča

  Multipli mijelom

  Život sa multiplim mijelomom: Idite napred | Priča pacijenta

  Multipli mijelom

  Život sa multiplim mijelomom: Budite pozitivni | Priča pacijenta

  Multipli mijelom