Ovaj vebsajt koristi metode prikupljanja podataka, koje su opisane u Pravilima kolačića. Da biste saznali koje vrste kolačića naš vebsajt koristi, molimo Vas da pogledate Prilog tog dokumenta. Molimo Vas da nastavite da koristite naš vebsajt ako se slažete sa upotrebom kolačića. Više..
O bolesti
Psorijaza je ozbiljno hronično oboljenje kože, koje odlikuje neuobičajena epidermalna proliferacija (prekomeran rast gornjeg sloja kože), a danas su poznati i njeni sistemski efekti. U velikoj meri je genetski uslovljena. Psorijaza dolazi i prolazi u ciklusima, smenjuju se remisije (poboljšanja) i pogoršanja. Plak psorijaza je najčešći tip psorijaze i javlja se kod oko 80% pacijenata. Plak psorijaza se obično pojavljuje u vidu mrlja na koži, koje se spajaju u crvene pljosnate površine ovalnog oblika (plakovi). Plakovi mogu biti različite veličine, uglavnom su crveni i mogu lako da se opipaju.
Rano postavljanje dijagnoze i početak lečenja su veoma važni u lečenju psorijaze. Ako primetite bilo kakve promene (lezije) na koži, slične psorijazi, posetite što pre dermatologa, koji je specijalizovan za lečenje ove kožne bolesti. U retkim slučajevima potrebno je da se uradi biopsija kože da bi se potvrdila dijagnoza. Biopsija kože je dijagnostička procedura u toku koje se uzima mali deo obolele kože. Histopatološki nalaz nije neophodan za dijagnozu psorijaze. Ako Vam je dijagnostikovana psorijaza, pitajte lekara o težini psorijaze koja može da se odredi pomoću jedne od sledećih skala: PASI, DLQI i BSA. Važno je utvrditi težinu oboljenja da bi se izabrao najbolji način lečenja i da bi se moglo utvrditi da li deluje.
Bolest može da se pojavi u svakom životnom dobu ali se najčeše javlja između 15. i 25. godine života. Ova bolest može da se pojavi i kod male dece i starijih pacijenata. U početku se psorijaza manifestuje karakterističnim mrljama na koži koje se spajaju i formiraju psorijazne plakove, varirajući po obimu i stepenu ozbiljnosti. Psorijazne promene na koži najčešće zahvataju: teme, laktove, kolena, lumbalnu ili krsnu regiju, šake i stopala. Psorijazni plakovi mogu da se pojave i na noktima. Tipovi psorijaze se obično prepoznaju po njihovom karakterističnom izgledu, mestima koja zahvataju i stepenu ozbiljnosti.
Lečenje
Fototerapija (svetlosna terapija) je poznata i koristi se od davnina. Izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava stanje kože obolele od psorijaze. Pokazalo se da sunčanje povoljno deluje na većinu pacijenata i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i kod pacijenata, kod kojih izloženost sunčevoj svetlosti može da pogorša simptome. PUVA je način lečenja psorijaze koji kombinuje lek psoralen (uzima se oralno) koji povećava osetljivost na svetlosnu terapiju i ultraljubičasto svetlo A (UVA). Fototerapija UVB zracima (širokospektralno ili uskospektralno ultraljubičasto svetlo) kod psorijaze je bezbednija od PUVA terapije i može da se preporuči pacijentima koji imaju psorijazu i dodatne probleme sa jetrom ili očima.
Konvencionalna sistemska terapija se koristi kada je lokalno lečenje neuspešno. Sistemska terapija može da se primenjuje u obliku injekcija ili tableta. Konvencionalne sistemske terapije su veoma efikasne, ali one podrazumevaju i veći rizik od neželjenih dejstava. Sistemski lekovi se preporučuju za pacijente sa umerenom do teškom psorijazom. Kod pacijenata koji primaju sistemsku terapiju mora da se vrši analiza krvi i merenje krvnog pritiska u redovnim intervalima.
Biološki lekovi predstavljaju veliki napredak u lečenju psorijaze i oni vraćaju nadu pacijentima.  Biološke terapije menjaju imune reakcije tela. Biološka terapija ciljano deluje na imuni sistem. Za razliku od drugih imunosupresivnih lekova, biološki lekovi ciljano deluju samo na ona mesta koja su zahvaćena psorijazom i pogodni su za dugotrajnu upotrebu. Biološka terapija se primenjuje kod pacijenata kod kojih je konvencionalna sistemska terapija bila neuspešna, ili je kontraindikovana ili je pacijenti ne podnose. Biološki lekovi se primenjuju potkožnom injekcijom ili intravenskom infuzijom.
Upotreba tradicionalnih domaćih preparata za ublažavanje simptoma psorijaze može da prija i olakša tegobe. So iz Mrtvog mora za kupanje: Upotreba soli iz Mrtvog mora spada u tradicionalno lečenje psorijaze. Postoji i veći broj kozmetičkih proizvoda koji sadrže so iz Mrtvog mora koja reguliše stvaranje sebuma, ima antibakterijska svojstva i poboljšava stanje kože.
Mape
Mapa
Zdravstvena ustanova nije pronađena

Dodaj zdravstvenu ustanovu

Dodaj zdravstvenu ustanovu greška

*Obavezna polja

 

Priče pacijenata

Život pacijenta koji boluje od psorijaze

Možete da čujete iskustva i izazove sa kojima se susreće osoba obolela od psorijaze.

Pustolovine pacijenta koji živi sa psorijazom

Možete da čujete iskustva i izazove sa kojima se susreće osoba obolela od psorijaze.

Ispovest pacijenta: "Moj život sa psorijazom se potpuno promenio"

Pogledajte priču pacijenta sa psorijazom u kome deli svoje iskustvo u borbi protiv psorijaze i kako upornost i informisanost može pomoći da se život sa psorijazom promeni na bolje.

EM-50247; 12/2020

Videos