Fototerapija

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Fototerapija (svetlosna terapija) je poznata i koristi se od davnina. Izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava stanje kože koja je obolela od psorijaze.

CEE_PSO_treatment_02

Kod većine pacijenata, sunčevo zračenje ima pozitivno delovanje i vidljivo smanjuje promene na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i kod pacijenata kod kojih izloženost sunčevoj svetlosti može da pogorša simptome, zahvaljujući tome što svetlosne lampe šalju bezbednu i delotvornu ultraljubičastu svetlost.

Fototerapija mora da se primenjuje dosledno i redovno pod stalnom medicinskim kontrolom. Kao i svaka druga medicinska terapija, fototerapija može da izazove neželjena dejstva, kao što su fototoksičnost, ubrzano starenje kože, akutna upala rožnjače i vežnjače i rak kože.

Fototerapija se kod psorijaze sprovodi različitim metodama zasnovanim na UVA i UVB svetlosti.

 

PUVA (psoralen + UVA)

Ovo je način lečenja psorijaze koji kombinuje lek koji povećava osetljivost na UV zrake - psoralen (uzima se oralno) i ultraljubičasto zračenje A (UVA). Pacijenti sa psorijazom uzimaju dozu psoralena pre tretmana fototerapijom sa UVA lampom. Bolesniku se daju zaštitne naočare koje treba da nosi tokom postupka. Osim toga, pacijentima se proverava vid i funkcija jetre nakon niza terapijskih tretmana (3-4 tretmana nedeljno). Kao mera predostrožnosti, koža ne sme da bude izložena sunčevoj svetlosti neposredno nakon tretmana. PUVA se obično koristi kod pacijenata sa 10%-15% površine kože zahvaćene psorijazom. Dugotrajna fototerapija je povezana sa povećanim rizikom od svraba, glavobolje, mučnine i pojave raka kože.

Fototerapija UVB zracima

Fototerapija UVB zracima (širokospektralno ili uskospektralno ultraljubičasto svetlo) kod psorijaze je bezbednija od PUVA terapije i može da se preporuči pacijentima koji imaju psorijazu i dodatne probleme sa jetrom ili očima. Pacijenti obično osete poboljšanje simptoma nakon nekoliko terapijskih tretmana UVB zracima. Isto kao i PUVA, fototerapiju UVB zracima treba sprovoditi pod medicinskom kontrolom. Izloženost UVB svetlosti može da izazove neposredno izlečenje crvenila kože (eritem) i svraba. Uskospektralna UVB terapija spektrom talasne dužine od 311 – 312 nanometara smatra se najefikasnijom u lečenju psorijaze.

Prikaži više