Lokalno (topikalno) lečenje

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Lokalne preparate u obliku masti ili krema dermatolog prepisuje pacijentima sa blagom ili umerenom formom psorijazom. Masti ili kreme se nanose direktno na zahvaćena područja kože.

Lokalnim lečenjem želimo da smanjimo manifestacije psorijaze na koži - upalu, razmnožavanje keratinocita i da uklonimo ljuspe. Da bi lokalno lečenje bilo uspešno, ono mora da se sprovodi nekoliko nedelja. Mast ili krema se nanosi samo na deo kože sa psorijaznim promenama. Lokalne preparate uvek koristite prema uputstvu koje vam je dao lekar.

Emolijensi, masti i kreme koji se koriste za lečenje psorijaze

Blaga psorijaza može da se leči preparatima koje treba naneti i umasirati u kožu da bi se smanjili simptomi psorijaze. Među mnogim mastima i kremama koje se koriste za lečenje psorijaze, pacijentima se obično savetuje da izaberu preparate koji sadrže ureu, salicilnu kiselinu, antralin, kortikosteroide, analoge vitamina D3, katran ili retinoide. U nastavku je opis delovanja ovih supstanci:

Kortikosteroidi (steroidi)

Kortikosteroidi imaju protivupalno, imunosupresivno i antialergijsko dejstvo. Kortikosteroidi su steroidni hormoni koje proizvodi naše telo. Sintetički kortikosteroidi se koriste od 50-tih godina prošlog veka. Terapija  kortikostoroidima je obično kratkotrajna. Kortikosteroidi mogu brzo da ublaže simptome psorijaze, ali bolest se brzo vrati nakon prestanka terapije. Osim toga, simptomi psorijaze mogu da se pogoršaju ili da se pojave novi simptomi nakon prestanka korišćenja kortikosteroida. Terapiju kortikosteroidima treba postepeno ukidati (postepeno smanjivati broj nanošenja na promene na koži).  Česta neželjena dejstva su mrlje na koži, atrofija kože, prošireni krvni sudovi na koži, kao i bakterijske ili gljivične infekcije. Kortikosteroidi su dostupni u obliku masti. Kortikosteroidi se često kombinuju sa drugim lokalnim preparatima.

Analozi vitamina D3

To su preparati za lokalnu primenu koji sadrže dva analoga vitamina D3. Analozi vitamina D3 sprečavaju prekomernu deobu ćelija i podstiču normalno sazrevanje ćelija kože. Derivati vitamina D3 se nanose na područja kože zahvaćena psorijazom (uključujući i teme). Prva dejstva terapije mogu da se primete nakon otprilike četiri nedelje neprekidne upotrebe. Derivati vitamina D3 su jednostavni  i sigurni za upotrebu (ne ostavljaju masni trag). Najčešća zapažena neželjena dejstva su lokalna iritacija, svrab, crvenilo, pečenje i dermatitis na licu.

Katran

Katran se koristi u lečenju psorijaze od davnina. Preparati katrana su u obliku krema, masti, šampona ili sapuna, koji su obično crne boje i imaju neprijatan miris. Katran se koristi za lečenje psorijaze, ekcema, seboroične kože ili peruti.

Retinoidi su derivati vitamina A koji se koriste za lečenje psorijaze. Proizvode se u obliku gelova, krema ili rastvora za lokalnu primenu. Retinoidi su imunomodulatorna sredstva, koja smanjuju upalu i epidermalnu proliferaciju. Najčešće neželjeno dejstvo retinoida je iritacija. Retinoidi mogu da budu štetni za fetus i kontraindikovani su tokom trudnoće kao i  kod žena koje planiraju trudnoću tokom dve godine nakon prestanka terapije. Nije potvrđeno da su retinoidi za lečenje psorijaze imali bilo kakvo dejstvo na potomstvo kod muškaraca. Za postizanje najboljeg mogućeg rezultata, retinoidi se kombinuje sa UVB fototerapijom ili derivatima vitamina D3.

Prikaži više