Kako ublažiti simptome psorijaze?

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Ozbiljnost psorijaze varira od osobe do osobe. Može da se aktivira raznim faktorima, kao što su stres, pušenje, konzumiranje alkohola ili neki lekovi. Isti faktori mogu da doprinesu razvoju upalnih stanja psorijaze.

CEE_PSO_disease_03_A

Da biste efikasno lečili psorijazu, veoma je važno da sledite savete lekara. Zdrav način života, uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna, mogu da smanje šanse da dođe do upale. Pacijentima se takođe savetuje da nose odeću izrađenu od prijatnih materijala da bi se izbegla iritacija kože.

Koje su komplikacije psorijaze?

Ako se ne leči, psorijaza može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i oštećenja unutrašnjih organa. Najozbiljnija oboljenja koja se dovode u vezu sa psorijazom su promene na zglobovima (psorijazni artritis) i kardiovaskularne bolesti. Osim toga, osobe sa psorijazom su izložene povećanom riziku od nastanka dijabetesa.

Međutim, posledice psorijaze su mnogo dublje; pacijenti se osećaju izolovano i otuđeno. Zbog izgleda psorijaznih promena, pogotovo na otkrivenim delovima tela, pacijenti se osećaju stigmatizovano i isključeno iz društva. Ako im se ne ponudi pomoć, osobe koje boluju od psorijaze mogu da postanu psihosocijalno oštećene.

Prikaži više