Prvi simptomi psorijaze

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Bolest može da se pojavi u svakoj starosnoj dobi. Ipak, psorijaza se često javlja između 15. i 25. godine života. Može da se pojavi i kod male dece i starijih pacijenata.

U početku se psorijaza manifestuje karakterističnim mrljama na koži koje se spajaju i formiraju psorijazne plakove, koji se razlikuju po veličini i stepenu ozbiljnosti. Psorijazne promene na koži najčešće zahvataju: teme, laktove, kolena, lumbalni ili krsni predeo, šake i stopala. Psorijazni plakovi mogu da se pojave i na noktima. Ova bolest retko zahvata područje lica. Psorijazne promene se kod nekih osoba javljaju i u usnoj duplji.

Tipovi psorijaze

Psorijaza se razlikuje po obliku i težini. Kod iste osobe, psorijaza se može razlikovati po stepenu ozbiljnosti u različito vreme, od blage do teške forme. Tip psorijaze je važan kriterijum za izbor najpogodnijeg i najefikasnijeg načina lečenja. Tipovi psorijaze se obično prepoznaju po karakterističnim promenama, mestima koja zahvataju i stepenu ozbiljnosti. Da bi se utvrdio tip psorijaze, dermatolog mora da pregleda zahvaćene delove kože. Najčešći tipovi psorijaze su: plak psorijaza, kapljičasta psorijaza, pustulozna psorijaza, inverzna psorijaza i eritrodermijska psorijaza.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_04_SR

Plak psorijaza

Plak psorijaza je najčešći oblik psorijaze i ona se javlja kod oko 80% pacijenata. Plak psorijaza se obično pojavljuje u vidu mrlja na koži, koje se spajaju u crvene pljosnate promene ovalnog oblika (plakovi). Plakovi mogu biti različite veličine, većinom su crveni i mogu lako da se opipaju. Prekriveni su ljuspama srebrne boje. Ove manifestacije na koži su obično (iako ne uvek) praćene upornim svrabom, što tera pacijente na češanje, izazivajući krvarenje plakova. Plak psorijaza se obično javlja na kolenima, laktovima, ramenima, leđima, nogama ili temenu. Razni oblici plak psorijaze mogu da postoje i na drugim delovima tela, uključujući dlanove i tabane, nokte ili donji deo leđa.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_08_SR

Eritrodermijska psorijaza

Eritrodermijska psorijaza je najozbiljniji oblik ove bolesti. Kod eritrodermijske psorijaze koža je zahvaćena velikim crvenim promenama na koži, koje se ljušte i prekrivaju veći deo površine tela. Pacijenti mogu da imaju povišenu temperaturu i bolove u zglobovima, svrab i ljuštenje kože. Periferni limfni čvorovi mogu da budu uvećani. Eritrodermijska psorijaza može da se razvije od plak psorijaze i prateće infekcije. Ako se zanemari ili nepravilno leči, eritrodermijska psorijaza može da izazove teško oboljenje ili čak i smrt.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_06_SR

Pustulozna psorijaza

Pustulozna psorijaza se razlikuje od drugih tipova psorijaze i može da se klasifikuje kao zasebna bolest. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba. Manifestuje se pustulama (čvorićima) na koži. Područja koja okružuju zahvaćene delove kože su upaljena. Kod pustulozne psorijaze manifestacije na koži su ili ograničene na određene delove tela, kao što su dlanovi ili tabani, ili su raširene po celom telu. Lokalizovana pustulozna psorijaza koja zahvata ruke i noge, najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina. Čvorići (pustule) koji se pojavljuju na koži su bolni i podložni mehaničkim oštećenjima. Difuzna pustulozna psorijaza se retko javlja i ima teži klinički tok. Ostali simptomi, osim promena na koži, podrazumevaju visoku temperaturu, slabost i umor. Smatra se da je pušenje jedan od ključnih faktora u razvoju ovog oblika psorijaze.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_07_SR

Inverzna psorijaza

Inverzna (obrnuta) psorijaza obično nema srebrnaste ljuspe. Ona se manifestuje u obliku izrazito crvenih lezija u naborima na telu: zglobovi lakta, iza kolena, u pazuhu ili na preponama i ispod grudi. Područja kože zahvaćena bolešću su posebno osetljiva, a znoj ili odeća mogu dovesti do iritacija. Obrnuta psorijaza je češća kod osoba sa prekomernom težinom i kod starijih osoba. Ovaj tip psorijaze može da bude izazvan gljivičnim infekcijama.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_05_SR

Kapljičasta psorijaza

Kapljičasta psorijaza se najčešće javlja kod dece i mladih ljudi, a izgleda poput malih crvenih kapi (prečnika do 1 cm) koje se javljaju na koži i imaju različit stepen ozbiljnosti. Okidač ovog tipa psorijaze je obično infekcija streptokokom. Kapljičasta psorijaza često podrazumeva Kebnerov fenomen, gde promene specifične za bolest mogu da se pojave u područjima manje epidermalne traume.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830_square_09_SR

Psorijazni artritis

Psorijazni artritis je hronični zapaljenski artritis udružen sa psorijazom, a javlja se i kod dece i odraslih osoba. Simptomi psorijaznog artritisa se najčešće javljaju na rukama, stopalima i donjem delu leđa. Prsti se deformišu; psorijazne lezije se pojavljuju na koži i noktima. Bolest se takođe manifestuje bolom u zglobovima i otokom. Psorijazni artritis zahteva brzo postavljanje dijagnoze i uvođenje efikasne terapije. Psorijazni artritis moraju da leče dermatolog i reumatolog.

Prikaži više