Psorijaza je ozbiljno nezarazno hronično zapaljensko oboljenje kože.

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Iako osnovni mehanizam razvoja psorijaze nije sasvim jasan, poznato je da je ovo oboljenje genetski određeno i povezano sa poremećajima imunog sistema.

0817_tstm_k2_J4P_psoriasis_830x1200_01_SR

Psorijaza je ozbiljno hronično oboljenje kože, koje odlikuje neuobičajena epidermalna proliferacija (prekomeran rast gornjeg sloja kože). Ona je u velikoj meri genetski uslovljena. Poremećaji imunog sistema imaju važnu ulogu u promenama kože koje se javljaju kod psorijaze. Postoje dva osnovna tipa psorijaze: tip I - rani nastanak psorijaze kod mladih pacijenata ispod 40 godina starosti i tip II - kasni nastanak psorijaze kod pacijenata preko 60 godina starosti. Najveća učestalost psorijaze tipa I je između 18–22. godine i genetski je predodređena.

Normalno, epiderm (površinski sloj kože) prolazi kroz prirodni proces ljuštenja. Tokom ovog procesa, ćelije epiderma se kreću od osnovnog sloja ka gornjem sloju kože. Jedan ciklus pomeranja i ljuštenja ćelija traje oko 28 dana. Međutim, kod psorijaze ćelije epiderma se menjaju na 3-4 dana zbog ubrzane proliferacije ćelija kože. Psorijaza je bolest uslovljena imunološkim faktorima, što znači da imuni sistem počinje da napada sopstveni organizam, čime se izaziva upalna reakcija, koja je povezana sa rizikom nastanka manifestacija na koži i oštećenja unutrašnjih organa, a to utiče na opšte zdravstveno stanje pacijenta.

Psorijaza je hronično stanje koje dolazi i prolazi u ciklusima, smenjuju se remisije (poboljšanja) i upale (pogoršanja).  Glavni cilj lečenja psorijaze je ublažavanje simptoma bolesti koji su različitog stepena ozbiljnosti. Lečenje psorijaze treba da bude pod nadzorom dermatologa.

Rano postavljanje dijagnoze i početak lečenja su veoma važni u lečenju psorijaze. Psorijaza može da ima različite stepene ozbiljnosti; ako se ne leči pravilno, može da utiče na celo telo. Psorijaza može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije ukoliko se ne leči pravilno i kontinuirano. Postoji mnogo zdravstvenih problema koji su povezani sa psorijazom, uključujući poremećaj rada unutrašnjih organa i zglobova (psorijazni artritis), što može da dovede do znatnog fizičkog oštećenja. Pored toga, psorijaza može da poveća rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i depresije. Psorijaza nije bolest koja je opasna po život, ali veoma utiče na kvalitet života pacijenta i opšte zdravstveno stanje.

Prikaži više