Hormonska terapija

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Hormonska terapija je način lečenja raka kojim se usporava ili zaustavlja rast raka čiji rast podstiču hormoni.

Hormonska terapija se primenjuje u sledećim slučajevima:

 • Lečenje raka. Hormonska terapija može da smanji mogućnost ponovne pojave raka i može zaustaviti ili usporiti njegov rast.
 • Ublažavanje simptoma raka. Hormonska terapija se može koristiti za ublažavanje ili sprečavanje simptoma kod muškaraca koji imaju rak prostate, a nisu u mogućnosti da se podvrgnu operaciji ili radioterapiji.

Vrste hormonske terapije

Hormonska terapija se može podeliti na dve velike grupe, i to onu koja sprečava stvaranje muških polnih hormona (androgena) u telu i onu koja deluje na ponašanje androgena u telu

Ko dobija hormonsku terapiju

Hormonska terapija se koristi za lečenje raka prostate i dojke, čiji rast podstiču hormoni. Hormonska terapija se obično koristi zajedno sa drugim načinima lečenja raka. Vrste lečenja koje su Vam potrebne zavise od vrste raka, od toga da li se on proširio i u kojoj meri, da li njegov rast podstiču hormoni i da li imate neke druge zdravstvene probleme.

Na koji način se hormonska terapija koristi uz druge načine lečenja raka

Kada se hormonska terapija koristi uz druge načine lečenja, ona može:

 • Smanjiti veličinu tumora pre operacije ili radioterapije. To se zove neo-adjuvantna terapija.
 • Smanjiti rizik da će se rak ponovo pojaviti nakon glavnog lečenja. To se zove adjuvantna ili dopunska terapija.

Uništiti ćelije raka koje su se ponovo pojavile ili proširile na druge delove tela.

Hormonska terapija može da izazove neželjena dejstva.

S obzirom da hormonska terapija onemogućava da Vaše telo proizvodi hormone ili remeti način na koji se hormoni ponašaju, to može da izazove neželjena dejstva. Neželjeni efekti koje ćete imati zavise od vrste hormonske terapije koju primate i načina na koji Vaše telo reaguje na terapiju. Ljudi različito reaguju na isto lečenje, tako da nemaju svi iste neželjene efekte.

Neki od uobičajenih neželjenih efekata kod muškaraca koji primaju hormonsku terapiju za rak prostate su:

 • naleti vrućine
 • gubitak interesovanja za seksualne odnose ili gubitak sposobnosti za seks
 • slabljenje kostiju
 • mučnina
 • povećane i osetljive grudi
 • umor

Šta možete da očekujete kada primate hormonsku terapiju

Na koji način se daje hormonska terapija

Hormonska terapija može da se daje na više načina. Neki od najčešćih načina su:

 • Oralno. Hormonska terapija se daje u obliku tableta koje se gutaju.
 • Injekcije. Hormonska terapija se daje injekcijom u mišić ruke, butinu ili bedro, ili direktno ispod kože u deblji deo ruke, noge ili stomaka.
 • Hirurški zahvat. Moguće je izvršiti operaciju da bi se uklonili organi koji proizvode hormone. Kod žena se uklanjaju jajnici. Kod muškaraca se uklanjaju testisi.

Gde ćete primati hormonsku terapiju

Gde ćete primati terapiju zavisi od vrste hormonske terapije i načina primene. Hormonsku terapiju možete da primate kod kuće ili u ambulanti, na klinici ili u bolnici.

Kako hormonska terapija može da utiče na Vas

Hormonska terapija različito utiče na pacijente. Kako se osećate, zavisi od vrste raka koji imate, koliko je uznapredovao, vrste hormonske terapije koju dobijate i doziranja. Vaši lekari i medicinske sestre ne mogu znati zasigurno kako ćete se osećati tokom lečenja.

Kako mogu da znam da hormonska terapija deluje?

Ako dobijate hormonsku terapiju za rak prostate, redovno ćete kontrolisati vrednosti PSA. Ako hormonska terapija deluje, nivo PSA će ostati isti ili će se smanjiti. Ali, ukoliko nivo PSA poraste, to može da bude znak da lečenje više nije delotvorno.

Posebne potrebe u ishrani

Hormonska terapija koja se daje za rak prostate može da dovede do povećanja telesne težine. Ako Vam težina postane problem, razgovarajte sa svojim lekarom, medicinskom sestrom ili stručnjakom za ishranu

Rad u toku hormonske terapije

Hormonska terapija ne utiče na Vašu radnu sposobnost.

Nove terapije

CEE_PC_treatment_05

U oblasti lečenja raka prostate u uznaprednovaloj fazi pojavljuju se novi lekovi. To su terapije koje deluju na tumor na različite načine, i one podrazumevaju nove citostatike (hemioterapija),  nove hormonske lekove i radiofarmaceutike.   

U slučaju bilo kakvog neželjenog događaja, obratite se svom lekaru.

Prikaži više