Prvi pregled

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

U većini slučajeva rak prostate je asimptomatski, što znači da nema jasnih simptoma koji bi ukazivali na rak.

CEE_PC_disease_03_A
Stock photo. Posed by model.

Najveći broj slučajeva raka prostate se otkriva nakon provere vrednosti specifičnog antigena prostate (PSA) u krvi. Ako je PSA u krvi visok, lekar će preporučiti dodatne preglede da bi ustanovio šta je uzrok povećanja. Za dijagnozu raka prostate nikada se ne može koristiti samo vrednost PSA. Najčešće metode za proveru stanja Vaše prostate su vrednost PSA i digitalni rektalni pregled. Vaš lekar može da preporuči ove testove ako imate problema sa mokrenjem. To može biti potreba za učestalim mokrenjem, iznenadna potreba za mokrenjem koju je teško odložiti, ili nevoljno curenje urina u donji veš. Ovi simptomi često ukazuju na druga stanja, najčešće benigno uvećanje prostate. Oni takođe mogu ukazivati na uznapredovali rak prostate. Zbog toga ćete verovatno morati da uradite nekoliko pregleda pre nego što lekar postavi dijagnozu.

Na osnovu rezultata ovih pregleda Vaš lekar može da preporuči biopsiju prostate. Imajte na umu da je biopsija prostate jedini način kojim može da se potvrdi dijagnoza raka prostate. S obzirom da je rak prostate uglavnom asimptomatski, Vaš lekar će možda preporučiti redovnu proveru PSA. Da li će Vaš lekar to predložiti, zavisi od mnogih faktora, uključujući smernice za lečenje ili nacionalnu zdravstvenu politiku u pojedinoj zemlji. Najvažniji faktori su uvek Vaše godine života i porodična istorija (porodična anamneza).

Ako Vam je dijagnostikovan rak prostate, urolog treba da definiše stadijum tumora. Analizom tkiva tumora, koje se uzima u toku operacije ili biopsijom, patolog određuje karakteristike tumora i da li se radi o agresivnom obliku. Klasifikacija tumora se vrši prema stepenu i agresivnosti tumora. Klasifikacija tumora prostate koristi se za prognozu bolesti kod svakog pacijenta. Na osnovu ove individualne prognoze, Vaš lekar će razmotriti koji je najbolji način lečenja za Vas. Ovaj odeljak pruža opšte informacije koje nisu specifične za Vaše lične potrebe. Imajte na umu da situacija može da bude drugačija u različitim zemljama.

Prikaži više