Šta je rak prostate?

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Rak prostate je najčešći tip raka kod muškaraca starijih od 50 godina i to je rak koji zavisi od muških polnih hormona (androgena).

Rak prostate se najčešće javlja kod muškarce starijih od 50 godina i njegova učestalost se povećava sa godinama starosti. Zauzima drugo mesto po učestalosti kod muškaraca, kako zbog stalnog starenja stanovništva, tako i zbog povećanog broja dijagnostikovanih slučajeva, što je rezultat većeg broja pregleda, uroloških kontrola i biopsija.

Kako nastaje tumor?

Tumor nastaje u slučajevima kada se normalan i uravnotežen mehanizam deljenja ćelija, koji se odvija u svim telesnim tkivima, više ne obavlja kontrolisano: ćelije počinju nekontrolisano da se množe i dele i stvaraju masu (čvor) koja nastavlja da raste. Tumori se mogu razviti u benigne ili maligne oblike. Da bi se precizno utvrdio tip raka potrebno je uraditi biopsiju. Benigni tumori obično rastu polako i ne šire se u okolna tkiva; oni mogu stvoriti probleme kada se povećaju do te mere da počinju pritiskati okolne organe. Sa druge strane, maligni tumori mogu da napadnu susedna tkiva; osim toga, ćelije se mogu odvojiti od prvobitnog tumora, a zatim proširiti kroz krvotok ili limfni sistem, sve do udaljenih organa i tkiva - u tom slučaju govorimo o metastazama.

Ipak, osim ovog mehanizma, koji je karakterističan za sve vrste raka, važno je zapamtiti da svaki tumor ima svoju sopstvenu priču - postoji više od 200 tipova raka i različitih mogućnosti lečenja.

Rak prostate

Postoje različiti tipovi raka prostate: neki rastu vrlo sporo, tako da u nekim slučajevima ne izazivaju nikakve probleme tokom celog života osobe - onkolozi ove tipove definišu kao „indolentne”. Međutim, u drugim slučajevima, ćelije se ubrzano množe i mogu da ugroze susedna tkiva ali i udaljene organe preko  metastaza.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je bolest koju karakteriše povećanje veličine prostate kao posledica benignog rasta tkiva. To je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa odrasle muškarce (preko 50% muškaraca starijih od 40 godina) i, uprkos tome što nije maligna, može da izazove tegobe i neprijatnosti. BHP ne može da preraste u rak prostate: to su dve odvojene bolesti koje utiču na različite delove prostate, ali često postoje u isto vreme.

Prikaži više