Fizička aktivnost pod nadzorom stručnjaka

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Istraživanje sprovedeno u Italiji preporučuje sportove koji su najpogodniji za starije pacijente koji boluju od raka prostate. Trebalo bi raditi vežbe izdržljivosti i kardiovaskularne vežbe.

Italijanski istraživači iz fondacije Italian Fondazione IRCCS Istituto Nazionale del Tumori iz Milana su izvršili sistematičan pregled ranijih studija o uticaju životnog stila kod pacijenata koji boluju od raka prostate. Cilj studije bio je da istraži na koji način određene navike, kao što su ishrana i vežbanje, mogu da utiču na kvalitet života onkoloških pacijenata.

CEE_PC_support_00_B
Stock photo. Posed by model.

Ustanovljeno je da, među navikama koje su razmatrane, fizička aktivnost ima najveći efekat: pratili su kliničke podatke pacijenata koji su redovno vežbali, pod nadzorom specijaliste. Studijska grupa je bila prilično raznolika, jer je obuhvatala muškarce koji su se bavili sportskim aktivnostima od najmanje mesec dana pa do najviše osam godina. Osim toga, pacijenti su primali različite načine lečenja.

Još jednom su istraživači istakli značaj zdrave ishrane: smanjenje unosa kalorija pomaže kod postizanja uravnoteženog indeksa telesne mase (eng. body mass index, BMI), čime se poboljšava kvalitet života pacijenta.
Međutim, čini se da fizička aktivnost znatno više utiče na život; vežbe izdržljivosti kao što su podizanje tegova, koje se primenjuju najmanje šest meseci, mogu da imaju pozitivan uticaj na raspoloženje, umor, fizičke i seksualne sposobnosti.

Prema nekim studijama koje su analizirane u okviru ove studije, prednost bi trebalo dati vežbama izdržljivosti u odnosu na aerobne aktivnosti, kao što su šetnja, vožnja bicikla ili trčanje, jer bi se korist povećavala tokom vremena. Druga vrsta treninga, koja bi imala pozitivan uticaj na funkcije srca i cirkulaciju, elastičnost i mišićnu snagu, i umor, su kardiovaskularne vežbe koje treba da se rade najmanje dva meseca.

Pravi izazov za one koji počinju sa fizičkim vežbama u starosti uglavnom predstavljaja motivacija. Naučna literatura ističe važnost redovnog bavljenja sportskim aktivnostima, te se stoga preporučuje da zatražite savet stručnjaka koji će Vas usmeriti na fizičku aktivnost koja je najpogodnija za specifično stanje pacijenta i, pre svega, koja omogućava praćenje individualnog napretka u odnosu na lečenje raka prostate.

  • Izvor

    1. Menichetti J et al., Lifestyle interventions to improve the quality of life of men with prostate cancer: A systematic review of randomized controlled trials, Onc Hema 2016. doi: 10.1016/j.critrevonc.2016.10.007
    2. Persaud N, Exercise Training Improves Quality of Life for PCa Patients, Renal & Urology News, 26. oktobar 2016.
Prikaži više