Ishrana

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Postoji veza između ishrane i prevencije raka prostate.  Unos energije je jedan od faktora na koji se može uticati kako bi se kontrolisalo napredovanje tumora.  Pored toga, ishrana igra važnu ulogu u prevenciji hipertrofije prostate.

ZAŠTO JE PREVENCIJA ISHRANOM TOLIKO VAŽNA?

Aktivnosti koje su usmerene na zdravlje prostate putem ishrane uglavnom su dvostruke: blokiranje dejstva dihidrotestosterona, hormona koji je odgovoran za rast malignih ćelija u prostati, i obezbeđivanje antioksidansa protiv slobodnih radikala. Uravnotežena ishrana treba da bude raznolika, da bude uravnotežena po broju kalorija i da obezbedi održavanje zdrave telesne težine. Naučno istraživanje je pokazalo da ishrana bogata povrćem sa niskim udelom životinjskih masti (zasićene masti) dovodi do smanjenja rizika od raka. Telu je potrebno mnogo hranljivih sastojaka koji se unose raznovrsnom ishranom (voće, povrće, mahunarke, žitarice, riba, živina, meso i mlečni proizvodi, ulja) i ravnomerno raspoređuju tokom celog dana i nedelje.  Zbog toga se mediteranska ishrana, koja sadrži hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima, smatra jednim od najboljih načina ishrane koji treba prihvatiti.

KOJE NAMIRNICE ODABRATI?

CEE_PC_support_03
Stock photo. Posed by model.

Idealne namirnice su one koje su bogate mineralima (posebno selenom, kojeg ima u ribi, jajima, jetri i živini), vitaminima (voće i povrće) i vlaknima.  Tačnije rečeno:

 • prirodne i organske namirnice (mahunarke, proizvodi od soje i celog zrna kao što su pšenica, ječam, pirinač, raž, ovas), jer one nisu tretirane pesticidima i drugim štetnim materijama;
 • sveže biljne namirnice, što je moguće manje obrađene, jer one obezbeđuju hranljive sastojke koji preventivno deluju na opšte zdravlje i zdravlje prostate;
 • namirnice koje sadrže fitoestrogene i omega-3 masne kiseline, jer blokiraju dihidrotestosteron;
 • namirnice koje sadrže karotenoide, a posebno likopen (kao što su paradajz, šargarepa, zelena rotkvica, spanać, papaja, mango, cikorija, crvena paprika, zelena salata, brokoli, briselski pupčar, crveni grejpfrut, jagode, crno grožđe, kajsije), koje mogu pozitivno uticati na prostatu tako što štite ćelije od slobodnih radikala.

Iako se preporučuje izbor sirovog povrća kada je to moguće, paradajz je izuzetak - da bi se olakšala apsorpcija likopena, bolje je da jedete sitni, kuvani paradajz, jer se likopen gotovo ne može apsorbovati iz sirovog paradajza. Likopen ima izražena svojstva antioksidansa i deluje protiv slobodnih radikala, i kada se uzme sa biljnom hranom, uglavnom se koncentriše u prostati, testisima, nadbubrežnim žlezdama i jetri, gde se sakuplja ako se unosi u velikim količinama, a ne koristi.

Istraživanje je usmereno na ove materije, jer imaju ulogu u prevenciji raka prostate:

 • likopen (materija koja se uglavnom nalazi u paradajzu, ali i  lubenici i crvenom grejpfrutu);
 • vitamin A (ima ga dosta u biljnim namirnicama, kao što su kajsije, pomorandže, šargarepa, kupus, gorka potočarka, cikorija, paradajz, peršun i spanać);
 • vitamin D (nalazi se u ribi i jajima);
 • vitamin E (bogati izvori su seme, žitarice, voće i povrće);
 • proizvodi od soje;
 • zeleni čaj

NAMIRNICE KOJE TREBA IZBEGAVATI

Sledeće namirnice mogu da izazovu uvećanje (hipertfofiju) prostate:

 • čili, začini, biber;
 • kobasice i zasićene životinjske masti (crveno meso pripremljeno na roštilju, sirevi i pržena hrana, jer postoje podaci da se životinje hrane sintetičkim hormonima kako bi se brže utovile);
 •   žestoka pića

Osim toga, dokazano je da metaboliti holesterola pokreću degeneraciju ćelija prostate, što doprinosi uvećanju prostate. Ove namirnice dovode do kiselosti celog organizma i urina što za posledicu ima patološko stanje koje stvara preduslove za degenerativnu upalu prostate. To znači da svako ko ima rak prostate mora da izbegava hranu i napitke koji mogu da iritiraju urinarni trakt, kao što su kobasice, pržene ili začinjene namirnice. Preporučuje se i ograničavanje unosa gaziranih bezalkoholnih i posebno alkoholnih pića.

VAŽNOST UNOŠENJA TEČNOSTI (HIDRACIJE)

Treba piti najmanje dva litra vode dnevno, po mogućnosti mineralne vode. Ako pijete dosta vode, onda vršite ispiranje prostate i sprečavate zadržavanje štetnih materija u urinu. Ove materije ne utiču direktno na hipertrofiju, ali dovode do iritacije, stvarajući tipične urinarne simptome benigne hiperplazije prostate, čak i kada ovaj poremećaj još uvek miruje. Što se tiče alkohola, preporučuje se da ne pijete više od dve čaše vina dnevno: vino, zapravo, sadrži antioksidante, uključujući i resveratrol.

PREVENCIJA

Ne postoji konkretna primarna prevencija raka prostate, ali preporučuje se zdrav način života i održavanje normalne telesne težine. Pored ishrane, slede neki dobri i korisni saveti o prevenciji. Značaj pravilne ishrane za smanjenje rizika od raka nije sporan: pravilna ishrana pomaže u prevenciji upale, sprečava rizik od hipertrofije i raka. Međutim, postoje i druge mere za vođenje zdravog načina života i očuvanje opšteg telesnog zdravlja, koje mogu da zaštite od mnogih bolesti, a ne samo od raka prostate.

Smanjenje telesne težine je važno, naročito smanjenje masnoće na trbuhu. Endokrini organi luče nekoliko hormona, on utiče na ceo hormonski profil i agresivno deluje na prostatu. Osim prevencije, smanjenje prekomerne težine i pravilna ishrana predstavljaju dodatne terapijske mere koje mogu pomoći kod smanjenja vrednosti PSA i, na taj način, usporiti razvoj bolesti kod pacijenata koji boluju od raka prostate.

Fizička aktivnost pomaže osobi u održavanju forme i kontrolisanju telesne težine. Nije važno da se bavite nekim sportom ili da idete u teretanu, ali je važno da vežbate pravilno - samo pola sata dnevno, svojim tempom i prema kondiciji. Dovoljno je brzo hodanje ili, na kratkim relacijama, vozite bicikl umesto automobila.  Ako prestanete sa pušenjem, zaštitićete telo od mnogih bolesti, jer se smatra da neki oblici raka nastaju kao posledica pušenja, iako to nije direktno povezano sa rakom prostate. Idite na lekarske preglede i redovne kontrole zbog rane dijagnoze; to se naročito preporučuje u slučaju poznatog tumora ili pojave neprijatnih simptoma, kao što su smetnje pri mokrenju. 

Nikada nije kasno da izaberemo zdrav i uravnotežen način života i ispravimo loše navike, što će nam doneti dobrobiti u starosti.

 

 • Izvor

  • Fleshner N, Zlotta AR. Prostate Cancer Prevention. Past, Present and Future, Cancer 2007; 110: 1889-1899.doi: 10.1002 / cncr.23009
  • Nelson WG, De Marzo AM, Lippman SM. Prostate Cancer Prevention, Cancer Chemoprevention 2005; 2: 185-203. doi: 10.1007 / 978-1- 59259-768- 0_15
  • AIRC
  • Američki institut za istraživanje raka
  • Fondacija za rak prostate
  • Rak prostate UK
Prikaži više