Rehabilitacija

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

U terapiji raka prostate, jedan od mogućih neželjenih efekata je inkontinencija - nemogućnost kontrole mokraće što izaziva neprijatnost i stid i utiče na kvalitet života pacijenta. Kod nekih oboljenja imamo utisak da su posledice terapije gotovo teže od same bolesti i da je put rehabilitacije dug i težak, i podrazumeva neznatno poboljšanje kvaliteta života. Jedan od mogućih neželjenih efekata terapije kod raka prostate je „inkontinencija”; u većini slučajeva, to je prolazni problem koji potpuno nestaje, delom zahvaljujući rehabilitaciji.

Nažalost, kada pacijent doživi ovu vrstu problema, mora da se nosi sa čestim neprijatnostima koje utiču na njegov svakodnevni život; zato oni koji imaju problem inkontinencije obično izbegavaju situacije koje mogu da budu neprijatne i ograničavaju svoje društvene odnose, a da ne spominjemo da postoje teškoće u radu i u seksualnom životu.  Postoje različite vrste inkontinencije: curenje mokraće je najčešće povezano sa naprezanjem, kao što je kašalj ili kijanje.  Čak i napor prilikom podizanja nekog predmeta i promena položaja, kao što je promena iz sedećeg u stojeći položaj, može da bude uzrok.

Lekar je najmerodavniji i može da pomogne u pronalaženju najboljih rešenja za lečenje inkontinencije.  Ovaj problem se ublažava, a često potpuno rešava zahvaljujući posebnom programu rehabilitacije. Cilj rehabilitacije je poboljšanje mehanizama koji nadoknađuju gubitak funkcije mišića koji zatvaraju mokraćni kanal (uretru) kroz koji urin iz bešike izlazi napolje; to su mišići karlice. Vaš lekar će Vas uputiti specijalisti koji će predložiti rehabilitaciju i uputiti Vas u specijalizovani centar u kojem ćete trenirati ove mišiće i ojačati ih primenom pravilnih fizikalnih vežbi.

Zato je važno da započnete što pre i da, barem na početku, pravilno sledite uputstva. Veliki deo ovog posla će zavisiti od pacijenta: što je veći njegov trud, to će i poboljšanje biti veće.

Prikaži više