Ovaj vebsajt koristi metode prikupljanja podataka, koje su opisane u Pravilima kolačića. Da biste saznali koje vrste kolačića naš vebsajt koristi, molimo Vas da pogledate Prilog tog dokumenta. Molimo Vas da nastavite da koristite naš vebsajt ako se slažete sa upotrebom kolačića. Više..
O bolesti
Postoji deo mozga koji je zadužen za prepoznavanje pojava koje su povezane sa nama, odnosno stvari koje nas se direktno tiču. Ovaj deo mozga se aktivira u situacijama, na primer, kada sretnemo osobu koja nam deluje poznato (kada hodamo ulicom, mimoilazimo se sa mnogo nepoznatih ljudi, ali kada iznenada naiđemo na prijatelja ili poznanika, ovaj deo mozga se aktivira, zbog čega prepoznajemo poznato lice, odnosno osobu). Primećujemo informacije koje su nam interesantne ili koje se na određeni način odnose na nas (na primer, dok hodamo ulicom, prolazimo pored mnogo reklama, ali mi samo tražimo određeni objekat ili mesto).
Ako vidimo reklamu za taj objekat ili mesto, taj deo mozga će se aktivirati. Tada ćemo shvatiti da upravo to tražimo. Naš mozak nalazi informaciju koja nam iz nekog razloga deluje značajno, važno ili zanimljivo (npr. kao kada oduševljeni biciklista vidi novi model bicikla u izlogu prodavnice).
Lečenje
Kako deluju propisani lekovi? Antipsihotici uspostavljaju normalnu funkciju ovog dela mozga. Oni leče „prekomernu aktivnost“ ovog dela mozga. Regulišu aktivnost područja mozga koje je odgovorno za identifikaciju i razlikovanje sadržaja koji se odnose na određenu osobu i sadržaja koji su novi i iznenađujući. Ovi lekovi mogu da smanje prekomerno percipiranje stvari koje vidite i čujete kao stvari koje se odnose na Vas. Oni ograničavaju prijem prekomernog broja signala iz spoljašnjeg sveta kako bi se omogućilo funkcionisanje mozga kao pre pojave psihoze.
Lekovi pomažu pacijentima da razgraniče sadržaje koji se zaista odnose na njih. Redovno uzimanje lekova treba da Vam pomogne da sebe dovedete u vezu samo sa onim prolaznicima koji su Vam zaista poznati, a da ostanete ravnodušni prema nepoznatim ljudima; da ne dovodite sebe u vezu sa svim reklamama koje vidite ili razgovorima i rečima koje čujete, već samo sa onima koji se zaista odnose na Vas; osim toga, antipsihotici deluju tako što Vas smire, smanje nervnu napetost, nivo ljutnje ili agresivnosti, poboljšaju svakodnevne aktivnosti i kvalitet sna.
 
Mape
Mapa
Zdravstvena ustanova nije pronađena

Dodaj zdravstvenu ustanovu

Dodaj zdravstvenu ustanovu greška

*Obavezna polja

 

Priče pacijenata
Priznajem, bolestan sam: najveća stigma sa kojom smo morali da se borimo

Priznajem, bolestan sam: najveća stigma sa kojom smo morali da se borimo

Pre šesnaest godina, kada je moja bolest počela, “psihologija” je za mnoge ljude bila sramna reč; “psihijatrija” još više! To je bio najveći izazov sa kojim sam morao da se nosim, a koji je u to vreme bio prilično težak.

Preduzmite male korake: Kako pomeriti planine?

Preduzmite male korake: Kako pomeriti planine?

Posle moje prve epizode prošao sam kroz veoma duboku depresiju. Sivi dani, nedelje, meseci. Kad pogledam unazad, mislim da mi je Bog pomogao da prođem kroz ova teška vremena. I sve što sam mogao da uradim je da ponovo učim da živim, korak po korak, i da delove svog života ponovo sastavljam.

Videos