Recidiv šizofrenije (povratak bolesti)

Podeli putem e-pošte
Preuzmi
Štampaj

Šizofrenija je hronična bolest. Mogućnost recidiva (povratka bolesti) je visoka. Prema statističkim podacima, simptomi bolesti se ponovo jave u roku od 12 meseci kod 75% pacijenata. Rizik od recidiva se značajno smanjuje ako se terapija lekovima nastavi u skladu sa preporukama lekara. Međutim, recidiv je moguć čak i kada se pacijent pridržava režima lečenja.

Ipak, recidiv može da se utvrdi rano i da se brzo predupredi. Mnogi pacijenti imaju specifične simptome koji ukazuju na recidiv šizofrenije (obrazac recidiva). Znakovi upozorenja prvog recidiva se najteže dijagnostikuju. U kasnijim situacijama, lekari će imati znanje i iskustvo o simptomima koji prethode recidivu kod određenog pacijenta.

Studije su pokazale da je prepoznavanje recidiva na osnovu ranih upozoravajućih znakova uspešno kod 75–81% pacijenata. Po pravilu, pogoršanje stanja pacijenta se ne dešava preko noći. Gotovo polovina pacijenata doživljava prodrome mesec dana pre recidiva, a kod dve trećine se to dešava dve nedelje ranije, što omogućava preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje recidiva. Rizik od recidiva se dodatno smanjuje kada porodica i pacijent nauče da prepoznaju prodrome recidiva bolesti u njihovoj ranoj fazi. Ovi simptomi su posebni za svakog pacijenta i mogu se razlikovati kod svakog pojedinačnog pacijenta.

Rizik od recidiva se dodatno smanjuje kada porodica i pacijent nauče da prepoznaju prodrome recidiva bolesti u njihovoj ranoj fazi. Ovi simptomi su posebni za svakog pacijenta i mogu se razlikovati kod svakog pojedinačnog pacijenta.

poprawione

Šta je obrazac recidiva?

To je simptom ili nekoliko simptoma koji su specifični za određenog pacijenta i obično nisu tipični za šizofreniju, a upozoravaju na svaki sledeći recidiv psihoze. Obrazac recidiva može da se utvrdi u saradnji sa pacijentom koji treba da se priseti onoga što je prethodilo poslednjem recidivu/recidivima psihoze, na primer, upoređivanjem spiska simptoma koji su sastavili obolela osoba i njena rodbina. Takođe, mogu da se koriste i naučni izveštaji.

Birčvud, britanski psihijatar, osmislio je spisak ranih znakova recidiva psihoze:

Znak 0 1 2 3
Mogu da razmišljam samo o jednoj ili dve stvari        
Osećam se tužno ili neraspoloženo        
Imam osećaj da drugi ne razumeju ono što im govorim        
Imam poteškoće sa koncentracijom        
Imam osećaj da mi neke misli zapravo ne pripadaju        
Imam osećaj da me neko posmatra        
Osećam se beskorisno        
Osećam se zbunjeno        
Tvrdoglavost        
Veoma miran/na ili izolovan/a        
Osećam nemir        
Zaboravljam mnogo stvari        
Lako mi je da razgovaram o seksu        
Drugi smatraju da govorim na bizaran način        
Imam nemirne snove        
Čudno se ponašam        
Teško mi je da se suočim da svakodnevnim zadacima        
Nemam apetit        
Pričam lude šale        
Razgovaram sa sobom ili se smejem sam/a sebi        
Prikaži više